contact                  e-mail
kachels

 • Houtkachels en allesbranders.
   
 • Ook inbouwhaarden en gaskachels.

 

 • Dealer van: Have verwarming
 •                   Barbas Bellfires.

   
 • Zeer interessante prijzen.
   
 • Enkele modellen geplaatst en zichtbaar in de
  showroom.

   
 • Gratis advies.
   
 • Laat je kachel op de juiste en veilige wijze
  monteren door een vakman.
   
 • Vraag vrijblijvend prijsofferte.

Onze nieuwe missie: Nederland leren stoken !!

Dit artikel schrijf ik, zittend voor mijn houtkachel. Warme voeten na een drukke dag, de zachte warmte van het speksteen, relatieve rust, kinderen op bed, klein geluk door vuur en sfeer. Het blok in de kachel komt uit eigen tuin, ik heb het zelf gekloofd, gestapeld, nog eens gekloofd (ik leerde pas later dat zo'n houtblok pols- tot vuistdik moest zijn) verplaatst en uiteindelijk aangestoken. Stoken is voor mij een passie geworden.

Vanavond zit ik te mijmeren over de aanpak van het houtrookprobleem. Want ergens klopt er iets niet. Vandaag was ik bezig voor De Groene Stoker, ik las op Twitter de zure reacties van tegenstanders van houtkachels. En recent, tijdens een gesprek met enkele branchegenoten, kwam de opmerking voorbij: "ze wachten tot de publieke opinie voor 51% negatief is over houtstook".

Problematiek rond houtrook wil en kan ik niet bagatelliseren. Volgens mij is het verergerd omdat de discussie over overlast richting gezondheidsrisico's in gegaan. Sowieso krijgen mensen steeds kortere lontjes en worden mede dankzij sosial media mondiger. De trigger - de reden waarom tegenstanders zich meer activistisch gaan gedragen - zit hem volgens mij toch echt in ervaren overlast. Deels terecht: jij wilt toch ook niet dat je buurman spoorbielzen in z'n kachel stopt? Ik ben overtuigd van het volgende: de grootste bron van overlast zit hem in het ontbreken van kennis bij de stoker. Aanvullend spelen kachels met veroudere verbrandingstechniek, slechte installaties (niet volgens de regels), ouderwetse openhaarden en buitenvuren ook een rol. Uit recent onderzoek (Pauw, 2020) blijkt bovendien dat verkeerd stoken in een moderne kachel significant meer uitstoot geeft dan verkeerd stoken in een ouderwetser apparaat.

Volgens mij is er een oplossing. Een oplossing die de trigger voor de kritiek weg zal nemen. Het is nogal een opdracht, maar die zou wat mij betreft de komende jaren de missie van ons allemaal moeten zijn: WIJ GAAN NEDERLAND LEREN STOKEN !. Wie anders ? Wij zijn de specialisten....toch ? De gemiddelde consument stookt simpelweg verkeerd (meer dan 90%)

Dus, samen Nederland leren stoken, nogal een uitdaging ? Ongetwijfeld, maar er hangt veel vanaf. Slagen we niet ? Houd dan maar rekening met steeds meer tegenstand gevolgd door overheidsingrijpen.

VOLG NU: DE GROENE STOKER.NL. OM IETS TE LEREN OVER STOKEN.

Bijvoorbeeld het aansteken op de Zwitserse methode !

In de rubriek (vuur & techniek)